Het Offer 2017

Afro-Arabische Barok Opera

2017

16 & 17 september Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam

16 november 20:30 2017, Podium Mozaiek, Amsterdam

 

Een nieuwe opera met een meeslepend en universeel verhaal. Na een gewonnen oorlog komt Jephte thuis en belooft de eerste te offeren die hij thuis ontmoet. Bij thuiskomst komt zijn enige kind, zijn dochter, hem blij tegemoet. Zij moet het offer zijn, realiseert hij zich…

Zoals het de gewoonte is bij World Opera Lab wordt dit verhaal verteld door muziek uit de verschillende gemeenschappen die Amsterdam West rijk is. We zien Jephte (bariton Sinan Vural) lijden terwijl zijn dochter (sopraan Aylin Sezer) haar verloren leven bezingt in een hartverscheurende klaagzang. Winti-priesteres Marjan Markelo bezingt de dood en de wederopstanding van de dochter met Afro-Surinaamse Winti-liederen. De Iraanse componiste Aftab Darvishi schrijft een nieuw hoopvoller einde van de opera, hiervoor laat zij zich inspireren door Arabische en Perzische trance-rituelen.

Hoeverre we bereid zijn offers te brengen voor een beter leven, of een rechtvaardiger maatschappij? De voorstelling laat de verschillende perspectieven zien op het fenomeen offeren. In de dochter van Jephte herkennen we ook het verhaal van het offer van Abraham (Ibrahim) & Isaac (Ishmael), een van de centrale verhalen in de Bijbel èn de Koran. En, in veel religieuze tradities spelen plengoffers een belangrijke rol.

Het Offer is een unieke en nieuwe interpretatie van een onbekende parel uit de muziekgeschiedenis: Giacomo Carrisimi’s oratorium ‘Jephte’. In een regie van Miranda Lakerveld, met composities van Aftab Darvishi, ud-speler Haytham Safia als muzikaal leider, choreografie van Christiaan Guerematchi en maskers van kunstenaar Boris van Berkum.

 

Regie en artistieke leiding: Miranda Lakerveld
Composities: Aftab Darvishi
Muzikaal leider: Haytham Safia
Maskers: Boris van Berkum
Choreografie: Christiaan Guerematchi
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Kostuums: Jantine Kraaijeveld

Met

Sinan Vural: Jephte
Aylin Sezer: Filia
Vanessa Felter & Nangya Weder (Untold, dans)
Speciale gast: Marian Markelo
Koor: Het Carissimi consor

Ensemble: Emmy Storms (viool), Osama Mileegi (percussie), Tara Kumar (cello) Vincent Martig (klarinet), Wim Dijkstra (orgel)
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Fonds21, NORMA fonds, Cultuurfonds BNG