12 dec 2016

Home-1-Showreel

World Opera Lab maakt interculturele opera-voorstellingen, doet

12 dec 2016

World Opera Lab maakt interculturele opera-voorstellingen, doet onderzoek en geeft workshops. WOL maakt voorstellingen waarin het overstijgen van culturele verschillen en de dialoog tussen disciplines een leidend principe is. Maatschappelijke thema’s worden op poëtische wijze bevraagd door in een kruisbestuiving van muziek en dans uit verschillende culturen. Het werk van World Opera Lab is geïnspireerd op langdurig onderzoek naar traditionele muziek-theater praktijken uit Tibet, Japan, Guatemala, India en Iran. Dit leidde in 2010 tot de productie ‘Orfeo in India’ in samenwerking met Darpana Performance Group in Ahmedabad, waarin de opera van Monteverdi een dialoog aanging met Indiase muziek en dans-tradities.

De producties van WOL worden via een unieke werkwijze gecreëerd, met wervelende en ontroerende voorstellingen als resultaat. In 2015 maakte World Opera Lab met verschillende maatschappelijke organisaties in Amsterdam-west de voorstelling ‘De Thuiskomst van Odysseus’, waarin Monteverdi’s opera werd gespeeld naast muziek uit de Arabisch Andalusische traditie. Na het grote succes van de Thuiskomst volgde ‘Majnun & Leyla’ in 2016 op het Mercatorplein. In 2016 ging World Opera Lab ook een samenwerking aan met De Balie, waar speciale opera’s gemaakt worden voor urgente politieke thema’s zoals de oorlog in Jemen. Begin 2017 was de nieuwe voorstelling ‘Dans met de zeven sluiers’ te zien, gevolgd door ‘Het Offer’. Eind 2018 bracht World Opera Lab ‘Het Labyrint’ een unieke opera over bureaucratie met muziek en dans uit alle windstreken en bewoners uit Amsterdam-West.

Op 24 februari 2019 ging de nieuwe opera ‘Turan Dokht’ in première in Tehran/Iran, en speelt op 5 en 6 juni 2019 op het Holland Festival in Amsterdam.

More Posts