Sheba
Koningin voor een nieuwe tijd

Een feestelijke, verbindende voorstelling in de openlucht in Rotterdam en Amsterdam.

De koningin van Sheba is een groot en wijs leider. Sheba, ook bekend als Bilqis en Makeda, zoekt naar meer kennis en inzicht. Ze reist over de wereld. Zo ontmoet ze Solomon, de koning bekend om zijn rechtvaardigheid, die kan praten met de dieren en de djinns.

Sheba is een magisch liefdesverhaal van twee mensen uit totaal verschillende culturen. Een grote liefde die al eeuwenlang wordt beschreven in de mooiste poëzie en bezongen met de prachtigste muziek. Het verhaal is over de hele wereld bekend en geliefd.

Een wervelende en sprookjesachtige voorstelling in de openlucht – Sheba, Koningin van een nieuwe tijd is een feest voor de stad. Klassieke opera in een nieuw jasje, vervlochten met muziek uit Jemen, Ethiopië, Turkije, Nigeria, Suriname en Iran. Met medewerking van Koor op Zuid.

Met danseres Nyanga Weder als Sheba, Sinan Vural als Solomon, klarinettist Vincent Martig als de hoopoe-vogel, zangers Nienke Nasserian, Shwan Suleiman en Ivan Richardson, het geweldige ensemble van World Opera Lab, decor Neal Groot, kostuums van Hanan Himmi, regie van Miranda Lakerveld

28 mei 15:30 uur Afrikaanderplein Rotterdam – O-festival (try-out) – vrij toegankelijk
29 mei 15.30 uur Afrikaanderplein Rotterdam – O-festival (première) – vrij toegankelijk

9 juni 20.30 uur Erasmuspark, Amsterdam – vrij toegankelijk
10 juni 20.30 uur Erasmuspark, Amsterdam – vrij toegankelijk

Download programma

Agenda

 


Sheba

Koningin voor een nieuwe tijd

 

28/29 juni 15:30 Afrikaanderplein – O-festival Rotterdam

Gratis toegang – meer informatie O-festival

9/10 juni 20:30 Erasmuspark – Amsterdam

Gratis toegang

 

Ine Aya’ 

Tournee Indonesië – augustus 2022

 

Va Pensiero 

Rijksmuseum van Oudheden – december 2022

 

Antigone’s of the pandemic
een ceremonie van hoop

Antigone’s of the pandemic is gebaseerd op een eeuwenoude mythe; een verhaal dat begint met een plaag die de mensheid teistert. Antigone rouwt om de doden en vecht voor het recht op een menswaardig einde. Een gevecht waarbij zij ook zichzelf in gevaar brengt… Deze internationale opera-productie is een wereldwijd eerbetoon aan de hedendaagse Antigone’s en hun families, die in deze coronatijd hun doden op een eervolle wijze willen begraven en herdenken.

Virtual reality opera

De mythe van Antigone is in de VR opera getransformeerd naar een intieme rouw-ceremonie. In de VR-opera vertellen de hedendaagse Antigone’s hun verhaal, naast liederen van troost en hoop van over de hele wereld. Videokunstenaar Siavash Naghshbandi maakte eerder bij World Opera Lab de prachtige video-ontwerpen voor WOL-producties Turan Dokht en Ine Aya’. De VR-opera gaat op 11 maart om 18.00 uur online in premiere en is te zien tot en met 18 maart.

Miranda Lakerveld: regie, Siavash Naghshbandi, animation, music: Felipe Ignacio Noriega, Setareh Nafisi, Alfian Adytia & Chetna Sahni Sehgal: Jantine Kraaijeveld: kostuums, Douwe Bulten: licht, Alfian Emir Adytia: cello, Chetna Sahni Sehgal: sitar/zang, Sabra El Bhari Khatri: sopraan, Madeline Saputra: sopraan, Emmy Storms: viool, Soheil Shayesteh: kamancheh, Sukjit Singh: tabla. Met speciale medewerking van actrice Behafarid Qaffarian, en twee hedendaagse Antigone’s: Liezha Yuvita (Indonesïe) en Nour al Hindi (Lebanon).

TICKETVERKOOP
Antigone’s of the pandemic: wereldwijde VR – premiere – 11 maart 2022 – 18:00 CET

Nieuwsbrief

 

 

Ine Aya’
Voice from a fading forest

Opera over de ontbossing op Kalimantan – Het oorspronkelijke bos op Kalimantan in Indonesië verdwijnt razendsnel. En dat heeft alles te maken met consumptiepatronen in Europa. De Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah en de Nederlandse librettist en regisseur Miranda Lakerveld maken een nieuwe opera met die verregaande ontbossing als onderwerp. Ze baseren zich hierbij op twee klassieke werken, een uit de oosterse en een uit de westerse cultuur: het Kayan-epos Takna’ Lawe’ en Richard Wagners Der Ring des Nibelungen. Beide verhalen gaan over het belang en de verering van de natuur en natuurlijke bronnen. Door de twee verhaallijnen te verweven, verbinden ze de rijke culturele traditie van de Kayan van Kalimantan met de westerse mythologie in de interpretatie van Wagner. Het resultaat is een aangrijpende muzikale, theatrale samensmelting van twee culturen die op vele manieren met elkaar zijn verknoopt.

muziek Nursalim Yadi Anugerah regie Miranda Lakerveld libretto Miranda Lakerveld & Nursalim Yadi Anugerah
met Bernadeta Astari (sopraan), Rolfe Dauz (bariton), Frisna Virginia (sopraan) & Art Srisayam, Dominikus Uyub (sape, zang, dans) ensemble: Balaan Tumaan video Siavash Naghshbandi licht Bart van den Heuvel

met steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gieskes Strijbis, Dutch Culture

Arianna: liefde zonder grenzen

Een kleurrijke remake van een verloren opera. Het meeslepende verhaal van Arïanna uitgevoerd door een uniek team van zangers en musici met roots over de hele wereld. De originele opera, gemaakt door Claudio Monteverdi is verloren geraakt. Alleen de tekst en één prachtige aria bestaan nog, het wereldberoemde ‘Lamento d’Arianna’. In deze remake klinkt naast Monteverdi, traditionele muziek uit de hele wereld en nieuw gecomponeerde werken. Drie componisten, Aspasia Nasopoulou, Kaveh Vares en Haytham Safia lieten zich inspireren door hun eigen muzikale tradities én de stijl van Monteverdi. Met een weergaloze cast: Aylin Sezer als Arïanna, Sinan Vural als Dionysos, Sophie Fetokaki, Youmni Abou Al Zahab en de Iraaks-Koerdische Shwan Sulaiman die debuteert als Theseus. Deze superdiverse opera in 7 talen, overstijgt culturele verschillen en bevraagt maatschappelijke thema’s op poëtische wijze. Arïanna – Liefde zonder Grenzen toont onze gedeelde wereldwijde geschiedenis, als inspiratie voor de toekomst.

“Pareltje van culturele meerstemmigheid en dramaturgische gelaagdheid … overtreft alle verwachtingen” (Theaterkrant) “Zoals de liefde overal anders heet maar overal dezelfde is, zo geldt dat ook voor de muziek, bewijst deze Arïanna van World Opera Lab”. (NRC)

Passie van nu
Troost in zeven talen 

zaterdag 2 april – Podium Mozaïek Amsterdam tickets >
zondag 3 april – Koepelkerk Sappemeer tickets >
donderdag 14 april – Tolhuistuin Amsterdam tickets >
zaterdag 16 april – Muiderslot Muiden tickets >

Met de Matteüspassion van Johan Sebastian Bach als basis, worden in zeven muzikale talen de lijdensverhalen van verschillende religieuze figuren verteld. Erbarme dich begeleid door een Arabische ud, O Haupt voll Blut und Wunden naast Afro-Surinaamse klaagzangen en Aus Liebe in een muzikale dialoog met Indiase raga’s.

World Opera Lab vertolkt de verhalen van strijd, verlies en wederopstanding van Mohammed, Boeddha, Jezus, Pir Sultan Abdal en Krishna. Verhalen over de verschillen tussen mensen, maar vooral over hoe zij elkaar de hand reiken.

Fenomenale cast
Bariton Sinan Vural zingt de aria’s en Turkse mystieke liederen. Aylin Sezer vertolkt de sopraanaria’s, Shwan Sulaiman reciteert mystieke Arabische poëzie en Itzel Medegico zingt zowel de mezzo-aria’s van Bach als Mexicaanse son. Chetna Sahni Sehgal zingt Hindoeïstische bhavans, ud-speler Haytham Safia speelt melodieën uit Galilea. Danseres Vanessa Felter leidt deze ceremonie.

“Passie van Nu verdient het om uit te groeien tot een nieuwe traditie.” (Theaterkrant)

About

“..I wish the world could see this — I wish people in New York and San Francisco and Cairo and Beirut and Mexico City and Istanbul and Delhi . . . could see this — I wish instead of the horrid daily news of all the terror in the world this opera could find its way to the lived experiences of all the warring worlds to see how peace and harmony and grace are all still possible in between and among cultures..” (Hamid Dabashi over ‘Turan Dokht’)

World Opera Lab maakt unieke interculturele operavoorstellingen, opera’s waarin culturele verschillen overstegen worden. Maatschappelijke thema’s worden op poëtische wijze bevraagd in energieke kruisbestuivingen van muziek en dans uit verschillende culturen, met het operarepertoire als kloppend hart.

WOL maakt voorstellingen op bijzondere plekken, van de Azadi toren in Tehran tot het Mercatorplein, van de Rotterdamse Afrikaanderwijk tot de Indiase stad Ahmedabad, en het Holland Festival. Voorstelling van World Opera Lab worden geroemd om hun energie, de diversiteit op het toneel èn in de zaal, en de verbindende kwaliteit. Over Het Offer schreef de pers: “Intercultureel theater op zijn best” (Theaterkrant) – “Een spannende opera met orgel en ud” (NRC). De Indiase pees schreef over ‘Orfeo in India’: “Fusion opera strikes a universal chord” (Times of India)

Het werk van World Opera Lab is geïnspireerd op langdurig onderzoek naar traditionele muziektheater praktijken uit Tibet, Japan, Guatemala, Mexico, India en Iran. Dit onderzoek leidde in 2010 tot de eerste productie ‘Orfeo in India’ in samenwerking met Darpana Performance Group in Ahmedabad, waar de prachtige opera van Monteverdi gespiegeld werd in Indiase muziek en dans-tradities.

De producties van WOL worden via een unieke werkwijze gecreëerd, met wervelende en ontroerende opera’s als resultaat, zoals ‘De Thuiskomst van Odysseus’, in Amsterdam-west, een fusie van Monteverdi’s opera met muziek uit de Arabisch-Andalusische traditie, ‘Majnun & Leyla’ in de openlucht op het Mercatorplein, en MOOR, een samenwerking met De Balie, over urgente politieke thema’s in het Midden Oosten.

WOL is het enige operagezelschap dat zich consequent toelegt op het produceren van opera’s die een inspiratie zijn voor een inclusieve samenleving. Producties als ‘Dans met de zeven sluiers’, ‘Sheba Now’ en ‘Labyrint’ werden gemaakt in nauwe dialoog met bewoners in superdiverse wijken. ‘Turan Dokht’, gemaakt in Iran in 2019 onder toenemende diplomatieke spanningen, is een unieke Iraans-Europese samenwerking, nog te zien op het Holland Festival 2019.

Miranda Lakerveld (artistiek leider/regisseur), Jasper Berben (productie). WOL maakt opera’s met een bijzondere groep kunstenaars die in wisselende bezettingen te zien zijn, waaronder: Haytham Safia (ud/muzikale leiding), Sinan Vural (bariton) Aylin Sezer (sopraan), Aftab Darvishi (composities), Wim Dijkstra (orgel), Tara Kumar (cello) Osama Mileegi (percussie), Vincent Martig (klarinet) Emmy Storms (viool) Nyanga Weder (dans) Vanessa Felter (dans) Marian Markelo (winti-zang), Christian Guerematchi (dans), Bart van den Heuvel (licht). Ciska van Beek (fondsenwerving).

Projecten van World Opera Lab zijn ondersteund door: het Gieskes-Strijbis Fonds, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Fonds21, De gemeente Amsterdam, bewoners uit de Baarsjes, NORMA fonds, BNG Fonds en KANS Fonds.

 

Sheba Now!

Een ontmoeting met muziek, dans, theater en verhalen uit de Rotterdamse Afrikaanderwijk. De wereldberoemde vertelling over de koningin van Sheba opnieuw verweven met muziek uit verschillende culturen en religieuze tradities, met prachtige muziek uit het oratorium ‘Solomon’ van Händel. Sheba’s erfenis is groot en wijdverspreid, zij wordt gezien als de grondlegster van de Ethiopische dynastie, en is neemt in de Rastafari cultuur bijna goddelijke status aan. In de voorstelling reflecteert ze op actuele thema’s. Met een dubbelrol van Nyanga Weder en Aylin Sezer als de Koningin van Sheba, in samenwerking met het Gemaal op Zuid en medewerking van het Koor op Zuid. De serie ‘Het geheim van Feijenoord’ maakte een prachtige documentaire over het werkproces.