About

Over World Opera Lab
World Opera Lab maakt unieke interculturele operavoorstellingen, opera’s waarin culturele verschillen overstegen worden. Maatschappelijke thema’s worden op poëtische wijze bevraagd in energieke kruisbestuivingen van muziek en dans uit verschillende culturen, met het operarepertoire als kloppend hart.

WOL maakt voorstellingen op bijzondere plekken, van de Azadi toren in Tehran tot het Mercatorplein, van de Rotterdamse Afrikaanderwijk tot de Indiase stad Ahmedabad, van Holland Festival tot de regenwouden van Indonesië. Voorstelling van World Opera Lab worden geroemd om hun energie, de diversiteit op het toneel èn in de zaal, en de verbindende kwaliteit.

Intercultureel theater op zijn best” (Het Offer – Theaterkrant) –

“We the audience are placed in a mode of bearing witness, partaking in this ritual for the earth. We are instantly transmuted for an entirely other purpose, of transportation to an etheric place of ritual, storytelling and ecological deliberation. A consideration on where we are, where humankind is, in its own dance with the earth.” (Bachtrack over Ine Aya’) 

Parel van culturele meerstemmigheid en dramaturgische gelaagdheid” (Theaterkrant over Arïanna)

Het werk van World Opera Lab is geïnspireerd op langdurig onderzoek naar traditionele muziektheater praktijken uit Tibet, Japan, Guatemala, Mexico, India en Iran. Dit onderzoek leidde in 2010 tot de eerste productie ‘Orfeo in India’ in samenwerking met Darpana Performance Group in Ahmedabad, waar de prachtige opera van Monteverdi gespiegeld werd in Indiase muziek en dans-tradities.

De producties van WOL worden via een unieke werkwijze gecreëerd, met wervelende en ontroerende opera’s als resultaat, zoals ‘Arïanna’, in Amsterdam-west, een fusie van Monteverdi’s opera met muziek uit de Arabisch-Andalusische traditie, ‘Majnun & Leyla’ in de openlucht op het Mercatorplein, en MOOR, een samenwerking met De Balie, over urgente politieke thema’s in het Midden Oosten.

WOL maakt spraakmakende internationale producties, ‘Turan Dokht’, werd gemaakt in Iran in 2019 onder toenemende diplomatieke spanningen en was een unieke Iraans-Europese samenwerking. ‘Ine Aya’ – voice from a fading forest’, een nieuwe opera over ontbossing op Kalimantan werd gemaakt met het Indonesische ensemble Balaan Tumaan.

WOL is het enige operagezelschap dat zich consequent toelegt op het produceren van opera’s die een inspiratie zijn voor een inclusieve samenleving. Producties als ‘Dans met de zeven sluiers’, ‘Sheba Now’ en ‘Labyrint’ werden gemaakt in nauwe dialoog met bewoners in superdiverse wijken.

Projecten van World Opera Lab worden ondersteund door: het Gieskes-Strijbis Fonds, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst, & Fonds Podiumkunsten. Projecten van WOL werden ondersteund door VSB Fonds, Fonds21, De gemeente Amsterdam, bewoners uit de Baarsjes, NORMA fonds en BNG Fonds.